Protetica

Coroana este un inlocuitor ce acopera intreaga suprafata a dintelui. Se aplica cand exista putin tesut sanatos ramas din cauza cariilor sau a unei lovituri, sau din motive cosmetice. Coroanele ceramice pe infrastructura de metal satisfac cerintele cromatice, au un aspect natural si sunt bine tolerate de gingie. In unele cazuri, pentru a imbunatatii rezistenta coroanei, portelanul este sustinut de o structura de metal.
Coroanele integral ceramice satisfac cerinte estetice deosebite datorita absentei metalului. Portelanul glazurat are o suprafata fara pori, fiind cel mai biocompatibil material de restaurare. Sunt evitate potentialele alergii si fenomene de toxicitate provocate de aliajele metalice.

Coroanele ceramice pe infrastructura de zirconiu. Cristalul de zirconiu este dur si elastic ca metalele, este alb, deci nu se modifica coloristic gingia. Spre deosebire de portelanul pe suport metalic, in zirconiu lumina patrunde din toate directiile, estetica lucrarii fiind deosebita, dintii realizati au aspect natural perfect.
S-a inceput cu lucrari mici, care inlocuiau 1-2 dinti si s-a ajuns ca acum sa se poata realiza punti totale. De altfel, este singurul material din care e fac actualmente punti fara metal! Puntea dentara da posibilitatea medicului stomatolog de a inlocui un dinte lipsa fara a folosi un implant, prin plasarea unui dinte fals utilizind ca suport dintii invecinati.

Fatetarile ceramice sunt restaurari protetice minim invazive, ce au avantajul transluciditatii smaltului natural si a unor refaceri morfologice ce tind spre ideal, corectand atat defecte de smalt ale dintilor cat si de forma, cu rezultate exceptionale. Protezele scheletate sunt recomandate pacientilor in situatia cand lucrarile fixe nu sunt posibile si nici tratamentul cu implante dentare nu este recomandat.

Protezele scheletate, spre deosebire de cele acrilice-clasice, sint mult mai rezistente, mai fixe si mai usor de suportat de catre pacienti (mai ales in cazul protezelor la maxilarul superior).
Au evoluat mult si sistemele de ancorare a protezelor pe dintii stalpi-culise, capse, sina…care asigura protezelor o stabilitate mult mai buna si protejeaza dintii stalpi de la suprasolicitari evitand astfel tocirea, migrarea sau fracturarea lor.